Koka upp lika delar vatten och strösocker i en kastrull tills sockret löser sig helt. Låt blandningen svalna innan du häller upp i en ren flaska. Förvara i kylskåp, så håller sockerlagen i ungefär en månad. Den passar perfekt till mojitos, daiquiris eller whiskey sours.
Sodavatten är vanligt vatten med tillsatt kolsyra, vilket gör att drinken blir bubblig och frisk. Det är neutralt i smaken, utan sötningsmedel eller tillsatser. Sodavatten används ofta för att toppa drinkar som Aperol Spritz, Gin Fizz eller Mojito, och ger en lättare känsla och fräschör till cocktailen.
Använd en sifon för att skapa drinkskum genom att blanda valfri smaksättning, till exempel fruktjuice, sockerlag eller äggvita med gelatin eller äggvita som stabilisator. Häll blandningen i sifonen, skruva på en gräddpatron med lustgas och skaka ordentligt. Låt stå i kyl i minst 1 timme innan du spritsar skummet på drinken.
En standardflaska sprit på 70 cl ger runt 14 drinkar om du använder 5 cl per drink, vilket är vanligt i Sverige. Använder du istället 4 cl per drink får du cirka 17 drinkar från samma flaska. Hur många det blir beror alltså på hur starka drinkar du blandar.
Äggvita används för att ge drinkar ett lent, fylligt och krämigt skum med en lyxig konsistens. Den mildrar även kraftiga smaker och gör drinken visuellt mer attraktiv. Äggvita ändrar inte smaken nämnvärt utan handlar mest om känsla och presentation. Klassiker med äggvita är Whiskey Sour och Amaretto Sour.
Whisky är ett samlingsnamn för sprit gjord på spannmål, medan bourbon är en amerikansk typ av whisky. För att räknas som bourbon måste den göras i USA, innehålla minst 51 procent majs och lagras på nya ekfat. Smaken blir ofta sötare och rundare jämfört med skotsk whisky.
Namnet cocktail tros komma från 1800-talets USA. En teori är att det syftar på hur man ”piggar upp” en drink, ungefär som en tuppfjäder i svansen. En annan teori är att det kommer från det franska ordet ”coquetier,” ett äggkopp-liknande kärl som användes för att servera drinkar i New Orleans.
Världens första dokumenterade cocktail är troligen ”Sazerac,” som uppstod i New Orleans på 1800-talet. Den blandades med cognac, absint, socker och bitter. Men redan tidigare drack man blandningar av sprit, socker och vatten, så som punch och grog, som också kan ses som tidiga föregångare.
Fyll glaset eller shakern helt med is. Ju mer is, desto bättre kylning och mindre utspädning, eftersom isen smälter långsammare. Många gör misstaget att använda för lite is, vilket ger en blaskigare drink. Använd stora isbitar i whiskyglas och krossad is i exempelvis mojitos eller tiki-drinkar.
Klar is får du genom att använda långsam infrysning i en riktad riktning. Fyll en isolerad behållare, som en liten kylväska utan lock, med vanligt kranvatten. Placera i frysen utan lock så vattnet fryser uppifrån och ner. När toppen är genomfrusen, ta ut och såga bort den klara isen.
Old Fashioned är ofta rankad som den mest sålda klassiska cocktailen i barer världen över. Men sett till volym dricks förmodligen Gin och Tonic eller Rom och Cola mer, eftersom de är enklare, billigare och populära i många sammanhang där klassiska cocktails inte serveras.
De sex klassiska cocktailkategorierna är sours, fizzes, flips, old fashioneds, highballs och cocktails (i snäv betydelse). Varje kategori har en grundstruktur. Till exempel sours har sprit, syra och socker. Highballs är långa drinkar med sprit och kolsyrad dryck, medan flips innehåller ägg.
En grogg består av sprit och en enkel blanddryck, som rom och cola eller gin och tonic. En drink, eller cocktail, innehåller ofta fler ingredienser som juice, sockerlag eller bitters, och kräver mer teknik. Grogg är enklare och snabbare att blanda, medan drinkar kan vara mer avancerade.
Dubbelsila betyder att du häller drinken genom två silars samtidigt – en vanlig barsil och en finmaskig sil. Det görs för att få bort små isbitar, fruktrester eller örter, så att drinken blir helt slät. Tekniken används ofta vid cocktails med färska ingredienser eller där presentationen är viktig.