Om Apple & Maple Old Fashioned
Apple & Maple Old Fashioned är en höstlig tolkning av den klassiska Old Fashioned – men här byts bourbon mot calvados och sockerlag mot lönnsirap. Resultatet blir en mjukare, fruktigare och lite mer ombonad cocktail som passar perfekt för kyligare kvällar.
Den tredje torsdagen i oktober varje år firas World Calvados Day, en dag tillägnad den franska äppeldestillatet från Normandie. För att uppmärksamma dagen har vi tillsammans med cocktailkreatören Bella Porcile tagit fram tre drinkar. Läs mer om Bellas andra calvadosdrinkar Hot Elderberry Apple Toddy och Sparkling Tea Highball.
Calvados bidrar med friska äppletoner, medan lönnsirapen adderar en rund sötma med lätt rökig karaktär. Tillsammans med ett par stänk aromatisk bitter och en nypa flingsalt skapas en komplex men balanserad drink som gifter sig fint med både årstid och känsla.
Så blandar du en Apple & Maple Old Fashioned
Häll i calvados och lönnsirap i ett rörglas tillsammans med aromatisk bitter och en liten nypa flingsalt. Rör varsamt i cirka 15 sekunder med mycket is för att kyla drinken ordentligt och vattna ur den något.
Garnera gärna med ett tunt äppelskivssnitt eller som i detta fall en bit baguette toppad med camembert, fikon och lite honung.
Det här är en cocktail som inte skriker efter uppmärksamhet – men som gör intryck. Den har både värme och fräschör, vilket gör den lika självklar framför brasan som till en höstig middag. Genom att använda lönnsirap i stället för klassisk sockerlag adderas en ny dimension som förstärker calvadosens naturliga sötma.
Apple & Maple Old Fashioned är ett bevis på hur små justeringar kan ge en helt ny karaktär till en tidlös klassiker.
Ingredienser
Ingredients
Glas
Glass
Lågt drinkglasCalvados
Lönnsirap
Aromatisk bitter
En nypa flingsalt
Gör så här
How to
Père Magloire - 12 years - 500 ml
Père Magloire 12 yo är en högklassig calvados som serveras på bättre barer och restauranger över hela världen. Den används på många sätt, både som drinkingrediens och som aperitif eller avec. I Frankrike är det vanligt att blanda med en torr cider och dricka som måltidsdryck eller som Le trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.
Père Magloire Fraternité Hors d’Âge - 700 ml
Fraternité (broderskap) är en calvados som manar till enhet och sammanhållning. Fraternité var utöver Liberté och égalité, den franska revolutionens stridsrop. Med Fraternité vädjade Père Magloire till sina landsmän att sluta sig samman mot covid när butiker och restauranger var stängda. Père Magloire lanserade därför calvadosen ett år tidigare än planerat och den gick bara att köpa via varumärkets webbsida. Fraternité är en calvados med ansenlig ålder och det är en alldeles förträfflig calvados som passar perfekt som avec, till kaffet, eller bara att njuta av som den är.
Père Magloire VSOP - 500 ml
Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must, där finns också andra frukter som pomerans och persikor. Smaken har en lätt ek-karaktär med inslag av svarta vinbär och en lång fruktig bittersöt äppelton.
Père Magloire XO - 500 ml
Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex med en pikant vanilj och markerad nötlik äpplighet. I eftersmaken kommer dovare ektoner, läder och liten skönjbar rökslinga. Konsten att tillverka cider är urgammal, var bruket uppstod vet ingen, men romare och greker hade sin cikera redan 2 000 före Kristus. Då krossade man äpplen och lät musten självjäsa. Sedan dess har cider tillverkats i hela det gamla romarriket. I ett litet hörn av världen – historiska Normandie – lärde man sig kanske redan på 1500-talet att förädla äppelmusten till calvados.