Om Hot Elderberry Apple Toddy
Hot Elderberry Apple Toddy är en varm och mustig drink som kombinerar kraften från lagrad calvados med syrliga fläderbär och värmande kryddor. Resultatet är en dryck som både värmer kroppen och väcker nyfikenheten – en perfekt följeslagare under höst och vinter.
Den tredje torsdagen i oktober varje år firas World Calvados Day, en dag tillägnad den franska äppeldestillatet från Normandie. För att uppmärksamma dagen har vi tillsammans med cocktailkreatören Bella Porcile tagit fram tre drinkar. Läs mer om Bellas andra calvadosdrinkar Apple & Maple Old Fashioned och Sparkling Tea Highball.
Basen i drinken är Calvados. Den paras med en fläderbärscordial som kokas på färska bär, kanelstång, nejlika och stjärnanis. Den här kombinationen ger en smakprofil som är både djup, syrlig och vintrigt kryddig – med en naturlig sötma som du själv justerar efter tycke.
Så gör du en Hot Elderberry Apple Toddy
Värm fläderbärscordial i en kastrull. Häll calvados i ett lågt glas, gärna ett med lite tjockare väggar, och fyll upp med den varma cordialen. Toppa med en generös mängd lättvispad grädde precis innan servering precis som du gör med en klassisk Irish Coffee.
Vill du förstärka aromerna ännu mer kan du låta ett litet kanelspett vila i glaset eller strö lite riven muskot på toppen.
Tips – så gör du fläderbärscordial:
Plocka fläderbär och frys in dem – då lossnar de lättare från stjälkarna. Rensa cirka 10 klasar och lägg bären i en kastrull med lika delar vatten. Tillsätt kanelstång, stjärnanis och nejlika. Låt koka upp och sjuda i ca 30 minuter. Sila och smaka av med honung eller socker för att balansera syrligheten. Förvara sen i en flaska i kylen.
Hot Elderberry Apple Toddy är mer än en drink – det är en liten vinterritual i sig.
Ingredienser
Ingredients
Glas
Glass
Lågt drinkglasCalvados
Fläderbärscordial
Skikta lättskakad grädde på toppen
Gör så här
How to
Père Magloire - 12 years - 500 ml
Père Magloire 12 yo är en högklassig calvados som serveras på bättre barer och restauranger över hela världen. Den används på många sätt, både som drinkingrediens och som aperitif eller avec. I Frankrike är det vanligt att blanda med en torr cider och dricka som måltidsdryck eller som Le trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.
Père Magloire Fraternité Hors d’Âge - 700 ml
Fraternité (broderskap) är en calvados som manar till enhet och sammanhållning. Fraternité var utöver Liberté och égalité, den franska revolutionens stridsrop. Med Fraternité vädjade Père Magloire till sina landsmän att sluta sig samman mot covid när butiker och restauranger var stängda. Père Magloire lanserade därför calvadosen ett år tidigare än planerat och den gick bara att köpa via varumärkets webbsida. Fraternité är en calvados med ansenlig ålder och det är en alldeles förträfflig calvados som passar perfekt som avec, till kaffet, eller bara att njuta av som den är.
Père Magloire VSOP - 500 ml
Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must, där finns också andra frukter som pomerans och persikor. Smaken har en lätt ek-karaktär med inslag av svarta vinbär och en lång fruktig bittersöt äppelton.
Père Magloire XO - 500 ml
Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex med en pikant vanilj och markerad nötlik äpplighet. I eftersmaken kommer dovare ektoner, läder och liten skönjbar rökslinga. Konsten att tillverka cider är urgammal, var bruket uppstod vet ingen, men romare och greker hade sin cikera redan 2 000 före Kristus. Då krossade man äpplen och lät musten självjäsa. Sedan dess har cider tillverkats i hela det gamla romarriket. I ett litet hörn av världen – historiska Normandie – lärde man sig kanske redan på 1500-talet att förädla äppelmusten till calvados.