Om Sparkling Tea Highball
Sparkling Tea Highball är en fräsch, höstinspirerad long drink där fruktig calvados möter kallbryggt bubbligt te med smak av äpple och kanel. Resultatet blir en lätt men smakrik cocktail som fungerar lika bra till brunch som till en eftermiddag i höstsolen. Den är dessutom enkel att förbereda i förväg, vilket gör den perfekt till större sällskap.
Den tredje torsdagen i oktober varje år firas World Calvados Day, en dag tillägnad den franska äppeldestillatet från Normandie. För att uppmärksamma dagen har vi tillsammans med cocktailkreatören Bella Porcile tagit fram tre drinkar. Läs mer om Bellas andra calvadosdrinkar Apple & Maple Old Fashioned och Hot Elderberry Apple Toddy.
Basen utgörs av kallbryggt te – något som ger en mjukare och rundare smak än varmt bryggt te. Smakerna från äpple och kanel lyfter fram calvadosens naturliga karaktär, samtidigt som drinken får en lätt örtighet och en nästan ciderliknande känsla. Det är en tolkning av highballen som både känns modern och rotad i säsongen.
Så blandar du en Sparkling Tea Highball
Måla med sockerlag eller honung längs med glasets kant och garnera med torkade, ätbara blommor. Fyll glaset med is. Häll i calvados och toppa med cirka 15 cl kallbryggt äppel- och kanelte. Rör försiktigt en gång för att säkerställa en bra blandning.
Tips – så gör du kallbryggt äppel- och kanelte:
Lägg 5 påsar te med smak av äpple och kanel i 10 dl kallt vatten. Ställ i kylen och låt dra i 24 timmar. Sila därefter över i en flaska eller kanna. När det är dags att servera så blandar du 1 dl sockerlag och 1 dl äppelsyra i en twist & sparkle. Häll ner ditt appel & kanelte till markerad maxvolym på twist & sparkle-flaskan. Addera en kolsyrepatron och låt stå i några minuter för att sätta sig.
Sparkling Tea Highball är en avskalad men genomtänkt drink – perfekt när du vill servera något höstigt, lätt och snyggt i glaset.
Ingredienser
Ingredients
Glas
Glass
Högt drinkglasCalvados
Mousserande äpple- och kanelte
Gör så här
How to
Père Magloire - 12 years - 500 ml
Père Magloire 12 yo är en högklassig calvados som serveras på bättre barer och restauranger över hela världen. Den används på många sätt, både som drinkingrediens och som aperitif eller avec. I Frankrike är det vanligt att blanda med en torr cider och dricka som måltidsdryck eller som Le trou Normand, vilket ungefär betyder ”middagshålet”, det vill säga en liten calvados mitt under måltiden som anses ha undergörande effekter för matsmältningen.
Père Magloire Fraternité Hors d’Âge - 700 ml
Fraternité (broderskap) är en calvados som manar till enhet och sammanhållning. Fraternité var utöver Liberté och égalité, den franska revolutionens stridsrop. Med Fraternité vädjade Père Magloire till sina landsmän att sluta sig samman mot covid när butiker och restauranger var stängda. Père Magloire lanserade därför calvadosen ett år tidigare än planerat och den gick bara att köpa via varumärkets webbsida. Fraternité är en calvados med ansenlig ålder och det är en alldeles förträfflig calvados som passar perfekt som avec, till kaffet, eller bara att njuta av som den är.
Père Magloire VSOP - 500 ml
Père Magloire VSOP är en stiltypisk calavdos med en stram och tydlig äpplighet. Doften är frisk av livfull must, där finns också andra frukter som pomerans och persikor. Smaken har en lätt ek-karaktär med inslag av svarta vinbär och en lång fruktig bittersöt äppelton.
Père Magloire XO - 500 ml
Doften har en stillsam äppelton med fruktiga inslag som päron, rabarber och röda vinbär. Smaken är komplex med en pikant vanilj och markerad nötlik äpplighet. I eftersmaken kommer dovare ektoner, läder och liten skönjbar rökslinga. Konsten att tillverka cider är urgammal, var bruket uppstod vet ingen, men romare och greker hade sin cikera redan 2 000 före Kristus. Då krossade man äpplen och lät musten självjäsa. Sedan dess har cider tillverkats i hela det gamla romarriket. I ett litet hörn av världen – historiska Normandie – lärde man sig kanske redan på 1500-talet att förädla äppelmusten till calvados.